Smart Cities Klub na obchodnej misii do Slovinska

BRATISLAVA, ĽUBLANA – Smart Cities Klub sa koncom apríla zúčastnil podnikateľskej misie do Slovinskej republiky, ktorú viedol prezident SR Andrej Kiska. Predseda Smart Cities Klubu Miloslav Jurík prezidentovi SR v krátkosti predstavil aktivity klubu.

Za účasti štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR Ing. Rastislava Chovanca sa dvadsať slovenských firiem a štyria zástupcovia odbornej verejnosti zúčastnili na prezentácii jedného z projektov ABC Acceleratora, ktorý v Slovinsku podporuje startupy v rannej fáze ich vývoja. Projekt AV Living lab je zameraný na testovanie autonómnych, elektrických, prípadne hybridných vozidiel v každodennej premávke. Práve preto je lokalizovaný v jednom z najväčších obchodných centier v Európe v BTC City Ľubľana. Ročne ním prejde 21 miliónov ľudí a 12 miliónov áut a keďže v blízkosti sú viaceré typy ciest (mesto, obecné cesty, diaľnica, testovací polygón) tak na zhustenom priestore je možné autonómne vozidlá otestovať v množstve rozličných situácií. AV Living lab je otvoreným projektom, do ktorého sa môžu nové firmy stále prihlasovať. Po úspešnom zabehnutí celého ekosystému majú Slovinci ambíciu tieto projekty replikovať aj v ostatných krajinách Európskej únie.
Smart Cities Klub sa potom v rámci B2B rokovaní stretol so zástupcami organizácií pôsobiacich v oblasti Smart Cities v Slovinsku a jednu z nich pozval do pripravovaného medzinárodného projektu. V rámci pracovnej cesty prebehli neformálne rokovania aj s viacerými slovenskými spoločnosťami pôsobiacimi v tejto oblasti.